'Lorelei' de Ionel Teodoreanu

Despre 'Lorelei' voi scrie din amintire. Am citit-o acum doua veri in tren spre mare, pe plaja si iar in tren, cand am reusit sa o termin. Nu stiu daca a fost neaparat contextul (cand citesc pe plaja, brusc au mult mai mult farmec cartile), dar tin minte ca mi-a placut tare mult. Nu mai mult decat urmatoarea carte despre care voi scrie, dar suficient cat sa o recomand. 

Lorelei (Luli, Lucica, Cica..) e o tanara adolescenta de care se indragosteste scriitorul Catul Bogdan in timpul calatoriei sale cu trenul pentru a participa la o comisie de bacalaureat in Galati. Diferenta mare de varsta nu il impiedica pe acesta sa o ia de sotie si sa isi imparta cu ea fericirea. Care fericire va fi scurta, dupa cum veti citi si voi. 

Cartea nu se rezuma la povestea lor de dragoste, din contra. O avem si pe Gabriela, prietena lui Luli, care la randul ei se indragosteste de Catul Bogdan si, ulterior, ii va scrie folosindu-se de talentul scriitoricesc al prietenei sale, iar acesta se va indragosti de cea care scrie (fara sa stie ca e, de fapt, Gabriela). Pentru ca da, Luli e inzestrata cu talent in ale scrisului insa, ocupata fiind sa se bucure de viata si sa isi faca sotul fericit, singurele sale scrieri se rezuma la scrisorile catre Gabriela. 

Avem, asadar, personaje pozitive si negative, avem poveste de dragoste si descrieri frumoase, avem fondul pe care are loc actiunea - atmosfera anilor '20-'30, avem evolutia unei prietenii (Luli - Gabriela), avem si drama. Ionel Teodoreanu a avut grija sa le imbine pe toate cu maiestrie. 

Cum am spus si la inceput, mie mi-a placut mult cartea asta si o recomand cu drag. O gasiti aici. 

8.5/10

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu