'Vechiul Oras Imperial' de Yasunari Kawabata


De cand am facut o pasiune pentru Japonia si tot ce inseamna cultura lor (mai ales cea veche), caut tot mai multe carti care sa se bazeze pe acest subiect. Una din ele e cea de fata: 'Vechiul Oras Imperial', de Yasunari Kawabata, primul scriitor japonez care a primit Premiul Nobel in literatura, in 1968. Nu obisnuiesc sa ma orientez dupa ce si cate premii are un scriitor/carte, dar m-am gandit ca daca tot e asa tare scriitorul asta (nu mai auzisem de el), sigur e ceva de capul cartii. 

'Vechiul Oras Imperial' e o carte frumoasa, plina de sensibilitate. Actiunea are loc in vechea capitala japoneza - Kyoto -, dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, si are in vedere schimbarile prin care trece societatea japoneza in drumul spre occidentalizare. Toate aceste transformari sunt vazute din perspectiva tinerei Chieko, fiica proprietarilor unui mic magazin de materiale pentru chimonouri, ce face fata tot mai greu concurentei din afara. Frumoasa, sensibila, Chieko imbraca doar modelele create de tatal sau, modele vechi, traditionale, care prezinta un tot mai mic interes pentru noua societate in curs de occidentalizare. 

Printre nume de dinastii de care nu am mai auzit, printre referinte istorice si catre traditii mai mult sau mai putin cunoscute si printre gradini cu ciresi infloriti si peisaje descrise extraordinar, mai aflam ca Chieko e indragostita de un amic din copilarie - Shin'ichi -, dar parintii ar vrea sa o marite cu un alt baiat, dupa cum e traditia. Si ca sa puna capac, Chieko, copil adoptat, isi intalneste pur intamplator sora geamana - Naeko - si leaga aproape imediat o stransa relatie (te-ai fi asteptat la o adevarata drama, la emotii puternice si incertitudini). 

Esenta acestui roman sta in atmosfera descrisa, in micile detalii, in emotiile si melancolia stavilite undeva in spatele cuvintelor si in interiorul personajelor. E o carte frumoasa despre traditiile japoneze, dar se axeaza mai degraba pe traditiile ..emotionale. Despre ce si cum erau invatati sa simta. Despre simtul estetic. Despre iubire. Despre tristete. Despre spiritul de sacrificiu. 

8/10. O gasiti aici.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu