'Piramida' de Tom Martin

Din cand in cand, mai dau iama prin rafturile cu romane pline de aventura si suspans, dar cu povestioare usor cliseice si previzibile. De dragul citirii pe nerasuflate, de dragul teoriilor conspiratiei. 

Din punctul meu de vedere, aici intra si romanul Piramida, al lui Tom Martin. Autorul ridica o problema interesanta (despre care sper ca cei mai cititi in domeniu sa imi spuna daca are vreo baza reala sau nu): existenta unui mit, a unei legende care este, in esenta, aceeasi pentru toate marile popoare, mit care ar putea sa prevesteasca sfarsitul lumii sau.. ce inseamna mai exact acest sfarsit. As spune ca Tom Martin si-a pornit romanul de la toata agitatia creata de asa-zisa sfarsire a lumii in 2012. 

Pe scurt, lumea nu cunoaste acest mit, cu mici exceptii: cercetatori afaceristi cu intentii malefice (adica personajele negative) si cercetatori  cuminti (adica personajele pozitive) care vor sa salveze lumea din ghearele afaceristilor. 

Catherine Donovan, profesoara la Universitatea Oxford, primeste de la un profesor de-al sau un plic cu sapte harti, despre care nu stie de unde sa le apuce. Curand dupa asta, profesorul respective moare si Catherine miroase ca exista o legatura intre harti si moartea acestuia. Ea face echipa cu James Rutherford in descifrarea hartilor si se da startul unei curse contracronometru in decodificarea misterelor si oprirea sfarsitului, fiind nevoiti sa se si apere in tot timpul asta de personajele periculoase aflate pe urmele lor. 

Mie mi-a placut legenda pe care o prezinta autorul (oricat de putin adevarata ar fi ea) si problema pe care o ridica, legatura dintre toate marile popoare ale lumii. Mi-a placut suspansul cartii. O recomand iubitorilor genului si celor pe care nu-i deranjeaza povestioarele cliseice cu happy end. E genul acela de roman dupa care s-ar face un film cu Nicholas Cage. :))

Ii dau.. un 7.5/10 si o gasiti aici. 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu