'1Q84' de Haruki Murakami

Desi nu e prima carte scrisa de Haruki Murakami pe care am citit-o, e cea cu care autorul m-a cucerit. 

Trei volume (in editia publicata de editura Polirom) de suspans si mister. Insa finalul nu elucideaza misterul, ci il amplifica. E, cumva, un final deschis: ramane la latitudinea cititorului sa presupuna si sa isi imagineze continuarea, sa raspunda la multitudinea de intrebari ramase fara raspuns.

Tanara Aomame, asasin profesionist, coboara intr-o zi pe scara de urgenta a unei autostrazi, moment in care paseste intr-o alta realitate, paralela cu cea de pana atunci, dar o lume in care pe cer sunt doua luni in loc de una. 

Tanarul scriitor in devenire si profesor de matematica, Tengo, rescrie cartea unei adolescente dislexice, transformand-o in bestseller. Povestea fetei dezvaluie secretele unei organizatii, iar popularitatea povestii atrage atentia unor personaje periculoase asupra lui Tengo. 

Ce legatura poate exista intre un asasin profesionist si un profesor de matematica? '1Q84' urmareste in paralel povestile vietilor lui Tengo si Aomame, aparent fara legatura una cu alta. Insa pe parcurs acestea se intrepatrund tot mai des si tot mai mult, dezvaluind enigme, dar nascand in loc multe altele.

Realitatea si fantasticul se impletesc in mod natural in scrierile lui Murakami, captivandu-te si ridicandu-ti zeci de intrebari de-a lungul povestirii.

Sa fie 10/10! Gasiti aici primul volum, aici al doilea si aici al treilea.  

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu