'Al Cincilea As' de Rodica Ojog-Brasoveanu

Desi romanele politiste nu fac subiectul principal al lecturilor mele, i-am dat o sansa autoarei Rodica Ojog-Brasoveanu, mai mult intamplator decat in mod intentionat. 

'Al Cincilea As' urmareste o serie de evenimente din viata tinerei Magda Savu, spre sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, intr-un oras de provincie din Romania. Magda, o tanara de 24 de ani, foarte frumoasa, este translator la Statul-Major german si locuieste in aceeasi casa cu Hartner, un important ofiter german, insa fara a exista relatii amoroase intre acestia. Viata Magdei se schimba radical cand se implica, mai mult sau mai putin din propria vointa, in actiunea unor 'amatori' (profesorul Roman Iuga, mos Toma, escrocul poreclit Chat Noir si copiii Irina si Traian) de a fura planurile de atac ale nemtilor. 

Planul va esua si grupul celor 6 eroi se va trezi luptandu-se, captiv, pentru a supravietui, sperand sa scape de mainile nemtilor, invatand lucruri noi despre ei si viata, despre cum unele lucruri extrem de banale pot devin atat de valoroase, despre moarte si despre sacrificiu. 

Atmosfera epocii, detaliile razboiului vazut din perspectiva unei tinere, intoarcerile de situatie, firul povestii adesea intrerupt de flashback-urile Magdei din vremea copilariei si a relatiei sale de iubire cu aviatorul Alexandru, replicile spumoase si prezenta dominanta a dialogului, toate astea fac din 'Al Cincilea As' un roman colorat, viu, un roman pe care il citesti intr-un weekend pe nerasuflate. Cum nu pot fi toate roz si frumoase, inchidem ochii la micile scapari, la grabirea deznodamantului, la usoara superficialitate in tratarea personajelor. 

Deznodamantul ramane sa il aflati voi. Cartea o gasiti aici.

6.5/10

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu