'Nefertiti. Cartea Mortilor' de Nick Drake

Romanele bazate pe legende si povesti (cu baza reala sau nu, situate  in timp atunci sau acum) ale vechilor mari civilizatii ma fascineaza (aproape) de fiecare data. Asa ca daca volumul poarta un titlu cu trimitere la Egiptul Antic, civilizatia Mayasa sau zeii Olimpului, cu siguranta imi va atrage atentia. 

Cartea de fata, 'Nefertiti. Cartea Mortilor', a autorului Nick Drake, am citit-o acum cativa ani si a fost multa vreme una dintre preferatele mele.

Intriga e simpla: frumoasa regina Nefertiti dispare fara urma inainte de inaugurarea noii capitale construite de faraonul Akhenaton (parca numita Amarna, sper sa nu gresesc), iar detectivul Rai Rahotep porneste in cautarea acesteia, insa are un termen limita: zece zile. 

Aventura palpitanta prin vechiul Egipt, patrunderea printre oamenii regali si cunoasterea adevaratelor persoane situate in spatele mastilor publice, incercarea de a descoperi secretul disparitiei reginei si daca aceasta mai este in viata sau nu, suspansul si tentativele de asasinare ale detectivului, referintele la legende si obiceiuri antice.. toate acestea se impletesc si iti poarta imaginatia printre faraoni si zei, aparente si tradari.

Desi, dupa cum am spus deja, a fost una dintre cartile mele preferate, ii voi da 9/10 pentru ca am o vaga impresie ca daca as reciti-o i-as gasi mai multe defecte.

De gasit, o gasiti aici in engleza.

"Stim cu totii ce se intampla dupa ce murim. Nimic. Devenim oase, apoi pulbere. Nu exista viata eterna. [...] Nu putem supravietui timpului. Doar zeii sunt nemuritori. Si ei nu exista."

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu