'Pe Aripile Vantului' de Margaret Mitchell


'E si maine o zi!', celebra replica a faimoasei Scarlett, personajul principal. 

Sunt sigura ca ati auzi de cartea autoarei Margaret Mitchell, 'Pe Aripile Vantului' si de a ei Scarlett O'Hara. Are si ecranizare, cu Clark Gable si Vivien Leigh.

Evenimentele au loc in America (mai exact in Georgia si Atlanta) in perioada Razboiului Civil, in secolul XIX. Actiunea debuteaza inainte de razboi si ne prezinta viata din Sudul American, concentrandu-se pe familia O'Hara, posesorii unei plantatii.  

Scarlett este fiica cea mai mare si, desi nu este frumoasa, stie sa se faca irezistibila in fata barbatilor, acaparand mereu atentia lor la petreceri. Cand afla ca Ashley, barbatul care o intriga cel mai mult, se casatoreste cu o alta fata, Melanie, ii declara dragostea insa acesta o refuza. Scarlett isi iese din minti fara sa stie ca are spectator: Rhett Butler, un om cu o reputatie dubioasa, care va figura adesea in viata lui Scarlett din acel moment.

Ca sa se razbune, Scarlett se marita cu fratele Melaniei, Charles, insa la scurt timp acesta pleaca la razboi si moare.

Ulterior, Scarlett va incepe sa isi conduca singura afacerile cu maini de fier. Va avea insa nevoie de bani pentru a-si plati impozitele uriase din perioada de razboi, asa ca va apela la orice e nevoie pentru a reusi sa faca rost de bani - inclusiv sa fure logodnicul surorii sale. 

Finalul este trist, insa lasa o raza de speranta pentru indreptarea lucrurilor. Desi se ghideaza dupa principiul machiavelic 'Scopul scuza mijloacele', Scarlett este si o fire optimista care reuseste sa isi readune fortele si sa mearga mai departe dupa fiecare lovitura grea.

E un roman de dragoste si de evolutie a personajului. Totodata, zugraveste atent atmosfera din timpul razboiului si a perioadei respective in America. 

Exista si o continuare intitulata 'Scarlett', de Alexandra Ripley, insa am inteles ca nu se ridica nici pe jumatate la nivelul talentului lui Margaret Mitchell, asa ca am preferat sa nu imi pierd timpul cu ea. 

Mie mi-a placut mult, sper sa va placa si voua! :)

9/10

3 comentarii:

  1. Mie sincer mi'a placut si continuarea (Scarlett)si ve'o recomand. Sper sa va placa si voua.

    RăspundețiȘtergere
  2. Trebuie sa citesti continuarea! Chiar merita citita! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Trebuie sa citesti continuarea! Chiar merita citita! :)

    RăspundețiȘtergere