'Masako, printesa samurailor' de Jocelyne Godard


Pornind de la personaje si evenimente reale, autoarea Jocelyne Godard prezinta viata lui Masako, sotia primului shogun al Japoniei.

Ambitioasa si manata de iubirea pentru Yoritomo Minamoto, exilat pe insula Izu, la 16 ani Masako refuza casatoria impusa de tatal sau si fuge de acasa pentru a-si elibera alesul si a se casatori cu el. Odata fapta consumata, telul lor principal devine razbunarea, inlaturarea clanului Taira de la putere si instituirea shogunatului, cu Yoritomo in frunte. 

Femeie puternica, Masako nu se lasa infranta de tradarile intre membrii familiei Minamoto, de concubinele numeroase ale sotului sau sau de intrigile tesute de rauvoitori. Ba mai mult, isi petrece mare parte din timp in randul samurailor, incurajandu-i si antrenandu-se alaturi de ei, devenind mai indragita in randul acestora chiar si decat sotul sau. 

Per total, povestea e interesanta si destul de captivanta, insa m-au dezamagit unele aspecte: ..egalitatea cu care trateaza intamplari de importante diferite, descrieri ..ieftine ale unor scene amoroase, rapiditatea cu care trece peste ultimele pagini, desi in rest dedica randuri inutile unor evenimente neesentiale. In plus, parca nu reuseste sa ma transpuna in trairile personajului. 

Masako seamana leit cu Scarlett O'Hara a lui Margaret Mitchell, fire la fel de puternica si manata numai de ambitiile sale personale, trecand peste orice obstacol (inclusiv moartea copiilor) cu sange rece pentru a-si atinge scopurile. Yoritomo, in schimb, mi s-a parut putin.. pampalau. Supus deciziilor sotiei sale (desi nu rateaza prima ocazie sa viziteze curtezane) si intrecut in lupta si strategii de razboi de fratele sau, Yoritomo nu pare sa exceleze cu nimic. Ironic, avand in vedere ca Masako isi dedica intreaga viata incercand sa ii asigure tronul de shogun lui si copiilor lor si privindu-l mereu ca pe un zeu, desi e constienta ca ii este mult superioara in toate privintele. Exemplul perfect de 'in spatele oricarui barbat de succes, se afla o femeie'. Atat doar ca Masako nu se sfieste sa iasa din umbra. 

Finalul e trist, insa autoarea trece atat de repede peste el, incat nici nu apuci sa iti para rau. Dupa apogeul puterii, urmeaza, evident, declinul. Dar va las pe voi sa aflati cum se sfarseste povestea clanului Minamoto.  


6.5/10

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu