'Marile Sperante' de Charles Dickens

Trebuie sa recunosc, m-am chinuit 2 ani de zile sa termin cartea asta. O incepeam, o lasam deoparte si apoi incercam iar sa ii dau de capat. Dostoievski in engleza a fost 'bucata de tort' pe langa Dickens. 

Povestea in sine e interesanta, iar dupa un curs destul de lent si, pe alocuri, anevoios de citit, actiunea se precipita spre ultimele pagini. 

Micul Pip, un orfan sarac ce locuieste cu sora sa si sotul acesteia, ajuta un evadat (Abel Magwitch), aducandu-i putina mancare. Mai apoi, este luat 'in primire' de domnisoara Havisham, o femeie extrem de bogata si extrem de ranita in dragoste. Aici o cunoaste pe Estella, fiica adoptiva a domnisoarei Havisham, si se indragosteste de ea. Insa Havisham are alte planuri pentru tanara fata: doreste ca prin ea sa se razbune asupra barbatilor, educand-o ca atare. 

Prin vizitele la domnisoara Havisham, Pip cunoaste lumea bogata a societatii engleze si i se face rusine de conditia sa, neconsiderandu-se demn de Estella. In sufletul sau incepe sa ia nastere visul de a deveni gentleman. 

Nu peste multa vreme, este informat ca urmeaza sa mosteneasca o avere consistenta, insa binefecatorul sau ramane necunoscut. Pip se muta la Londra, urmand sa primeasca o educatie adecvata unui viitor gentleman. Aici se imprieteneste cu Herbert si impreuna incearca sa desluseasca itele vietii si societatii londoneze. In sufletul sau, Estella ramane mereu prezenta, chiar daca nu sunt destinati a fi impreuna. Cartea urmareste indeaproape transformarile lui Pip, evolutia sa in functie de schimbarile ce apar in cursul vietii sale. 

SPOILER! In final, binefacatorul isi face aparitia, fiind nimeni altul decat Abel Magwitch, iar viata lui Pip ia o intorsatura neasteptata. 

Pentru cei rabdatori, recomand cartea cu caldura. Pentru mine insa, cred ca ar fi fost mai potrivita o ecranizare. Sau varianta tradusa in romana. :) O gasiti aici (in romana)

7/10

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu