'Crima si Pedeapsa' de Fiodor Dostoievski

Desi obisnuiam sa ma feresc de Dostoievski tocmai pentru ca auzisem numai despre cat de dificile sunt romanele lui, cand am gasit 'Crima si Pedeapsa' la o reducere imbatabila, i-am dat o sansa. Si nu oricum, ci in engleza. 

Cand citesc intr-o alta limba decat romana mi-e greu sa savurez stilul de a scrie al autorului. Inteleg ideea principala, contextul, actiunea, personajele si mare parte din detalii, insa pierd farmecul personal al cartii. 

Despre 'Crima si Pedeapsa' pot sa va spun ca mi-a placut foarte mult si nu tin minte sa mi se fi parut atat de greoaie precum se spunea. Pe scurt, actiunea se concentreaza pe tanarul student Raskolnikov, care pune la cale uciderea unei batrane pentru a face rost de bani. Desi inainte de a infaptui actul Raskolnikov incearca sa se convinga ca scopul sau e perfect justificat si scuzabil, odata cu uciderea batranei acesta se imbolnaveste, devine macinat de ganduri, de remuscari, de propria constiinta, de teama de a fi prins dusa pana la obsesie si delir, doreste sa se confeseze si sa fie iertat. In persoana Soniei va gasi dragostea si iertarea cautata. 

E un roman psihologic, autorul urmareste atent evolutia lui Raskolnikov si suferinta prin care trece acesta. Descrierile sunt geniale, pe mine au reusit sa ma faca sa empatizez cu personajul. Sincera sa fiu, sunt chiar nerabdatoare sa pun mana si pe alte volume de-ale lui Dostoievski. Poate chiar sa recitesc 'Crima si Pedeapsa', de data asta in romana. 

10/10. O recomand cu caldura. O gasiti aici (in romana)

P.S. Poate ma lamureste cineva de ce ii scriu englezii numele cu 'y' ('Fyodor Dostoyevsky')? 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu