'Mandrie si Prejudecata' de Jane Austen

Sunt sigura ca ati auzit de 'Mandrie si Prejudecata'! S-au facut si o gramada de ecranizari dupa cartea asta (eu am vazut-o pe cea din 2005, cu Keira Knightley). 

Actiunea are loc prin secolul XIX in Anglia si se concentreaza pe tanara Elizabeth Bennet, una dintre fiicele unui gentleman englez. 

Firul epic este simplu si putin previzibil. Pe scurt, se poate rezuma la o poveste de dragoste, intre Elizabeth si Mr. Darcy. Evolutia relatiei lor e presarata cu moralitatea, educatia si manierele secolului respectiv, cu importanta titlurilor nobiliare si relatiile intre persoane aflate la acelasi nivel (social si financiar) si, mai ales, atmosfera provinciei engleze intr-o perioada a gentlemenilor.

Personajul tinerei este urmarit indeaproape: o tinara inteligenta si atractiva, care tinde sa isi formeze opinii pripite despre noii cunoscuti si sa aiba prejudecati. De partea cealalta, Mr. Darcy, aflat intr-o clasa sociala superioara Elizabethei, trebuie sa isi invinga mandria pentru a putea fi impreuna.

Finalul e evident, dar cartea merita citita pentru poveste in sine. E una dintre preferatele mele :)

10/10. O gasiti aici.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu