'Aventurile lui Sherlock Holmes' de Sir Arthur Conan Doyle

Cred că ați auzit cu toții până acum de celebrul detectiv Sherlock Holmes. Ei bine, deși auzisem de multă vreme de el și văzusem și cele 2 ecranizări cu Robert Downey Jr. și Jude Law în rolurile principale (Sherlock, respectiv Watson), abia recent am apucat să citesc cartea. 

Fiecare capitol urmărește aventurile lui Sherlock Holmes și ale prietenului său, doctorul Watson, în rezolvarea unor cazuri care mai de care mai variate, de la crime până la logodnici dispăruți în dimineața nunții. Capitolele sunt destul de scurte, iar misterul e elucidat - aproape - de fiecare dată. Evident, tehnicile lui Holmes sunt și ele explicate. Majoritatea întâmplărilor sunt povestite din perspectiva lui Watson, cu mici excepții în care Sherlock îi povestește lui Watson cazul din amintirile proprii. 

Pentru cei care totuși nu știți care-i treaba cu Sherlock Holmes: tipul e extrem de inteligent, bun cititor al oamenilor și cu o atenție extraordinară pentru detalii. Plin de energie și poftă pentru rezolvat puzzle-uri misterioase, Sherlock își pune talentul în slujba dreptății, dezlegând cele mai încurcate ițe, în cele mai ingenioase moduri. 

Explicațiile venite odată cu dezlegarea misterului sunt adesea atât de banale, încât ai impresia că poliția engleză din secolul XIX era plină de pămpălăi. 

E o carte captivantă care merită citită și mi-ar plăcea să cred că, poate, personajul e inspirat din realitate. 

Eu am citit 'Aventurile lui Sherlock Holmes. Memoriile lui Sherlock Holmes.' (e cea din poză, din colecția de la Adevărul), dar nu am mai găsit-o pe site decât pe cea în 4 volume. Aici găsiți primul volum. Spor la citit!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu