"Trilogia New York-ului" de Paul Auster

Pentru mine, cartea asta a fost o pierdere de timp și de nervi. Am citit-o până la final sperând că o să se întâmple ceva interesant pe parcurs sau că povestea o să capete sens, cumva, măcar la final. Îmi pare rău că nu am lăsat-o de la primele pagini, cum am vrut inițial.

Cartea cuprinde, de fapt, 3 povestiri "psihologico-suspanso-polițiste" care sunt cumva interconectate, dar nu în mod concret, sau cel puțin nu ca să conteze, ceea ce după mine ar fi fost o idee mai bună să răstoarne puțin situațiile și să te pună pe gânduri. Ultima dintre ele a fost cea mai ok și interesantă, dar nu suficient să îmi schimbe părerea despre carte. 

În fine, concluzia e că nu mi-a plăcut deloc, așadar nici nu o recomand, dar dacă cineva e totuși curios să o citească, dați de știre și mă scap cu drag de ea. :))

"Jocul Ripper" de Isabel Allende

Am vrut să renunț la cartea asta după primele pagini, dar m-a mânat curiozitatea și i-am mai dat o șansă. Apoi.. a reușit să mă prindă și nu m-am lăsat până nu am terminat-o. 

Romanele polițiste nu sunt deloc, deloc genul meu, dar "Jocul Ripper" e cumva mai.. soft, ca să zic așa. Povestea are loc în San Francisco, în zilele noastre, și urmărește o serie de crime, aparent fără legătură între ele, dar în spatele cărora se află aceeași persoană. 

Amanda, o adolescentă de vreo 17 ani, este fiica lui Bob, șeful Departamentului Omucideri din cadrul poliției locale și a Indianei, o "vindecătoare" modernă. Împreună cu bunicul Blake și o mînă de puști din alte colțuri ale lumii, pe net, Amanda încearcă să elucideze misterul crimelor (adică ce fac ei e de fapt jocul Ripper) și.. mai apoi să și împiedice una. 

Nu voi intra în multe detalii; ideea e că mai apar, evident, și alte personaje interesante în peisaj care fac povestea mai captivantă. Când am citit descrierile cărții, Amanda părea să fie un fel de personaj central; chiar și în carte e numită "maestra" de ceilalți jucători Ripper. Ei bine, mie una nu mi s-a părut că accentul cade pe ea în vreun fel (ba chiar nu pare să aibă vreun rol deosebit în descoperirea criminalului, e doar o puștoaică încrezută), iar toată treaba cu jocul online pare a fi inserată doar pentru a mai oferi câte un indiciu pentru cititori. Povestea tinde să se învârtă în jurul Indianei și al lui Ryan Miller (vedeți voi cine e)  și ce mi-a plăcut cel mai mult la carte e felul în care e scrisă, sub forma unui jurnal, fiecare zi abordând un alt personaj. 

A, da! Dacă spre final deja era clar cine e criminalul... ultimele pagini m-au surprins, nu mă așteptam deloc la ...vedeți voi. 

Finalul e tristuc, dar nu lacrimogen. E un fel de.. "oh well, life goes on". Mi-ar fi plăcut un final mai fericit, dar asta e. 

Ce să vă mai zic.. dați de știre ce impresie v-a lăsat după ce o citiți! :)