"Tales of the Alhambra" de Washington Irving

*An Nou Fericit!*

Am cumpărat cartea asta chiar de la poalele Alhambrei, de la o mică librărie din inima Granadei, ca suvenir a vizitei mele acolo. 

Asta se întâmpla în vara lui 2014 și abia ieri am reușit să o termin de citit. 

Am prostul obicei să îmi imaginez mult prea multe despre subiectul unei cărți înainte să dau prima pagină și nu am făcut excepție nici de data asta. A fost suficient să citesc titlul și să răsfoiesc paginile cu scene frumos desenate, ca să îmi fac deja o imagine mult prea amplă despre ceea ce îmi doream să îmi povestească Irving. Mai adaugă și plimbatul printre curțile minunate ale Alhambrei, care au amplificat și mai mult imaginația, și am obținut rețeta unei dezamăgiri.

Am vrut povești cu prințese orientale, cu răpiri și dansuri printre văluri, cu intrigi și magie. 

Drept să spun, cartea cuprinde toate astea, dar într-o proporție mult mai mică decât îmi doream eu. Autorul dedică destul de multe pagini experienței lui strict personale, descrierilor detaliate ale palatului și împrejurimilor sau altor legende pe care eu una nu le-am găsit suficient de interesante, ceea ce m-a plictisit și a cauzat tărăgănarea cărții pentru mai bine de un an. 

Mi-au rămas în memorie 2, poate 3 povestiri. Stau și mă gândesc dacă ar fi fost mai bine să citesc cartea asta înainte de a vizita Alhambra - probabil vizita ar fi avut alt farmec, recunoscând încăperile descrise de autor și legând poveștile de ele. Așadar, vouă vă recomand să nu faceți ca mine! Mai bine o citiți în drum spre Alhambra (care apropo, e neapărat de vizitat)!

Cum am zis, eu am luat cartea chiar din Granada, dar am găsit-o pentru voi aici, în limba engleza.