"I Know Why The Caged Bird Sings" de Maya Angelou

Nu mai știu când și cum a ajuns cartea asta pe lista mea de "to-read", cert e că abia acum am ajuns la ea. Habar nu aveam cine e Maya Angelou înainte să citesc cartea, iar acum știu mai multe decât am crezut că voi afla vreodată. 

E una dintre cele mai frumoase cărți pe care le-am citit în ultima vreme sau poate chiar în toată viața. E vorba de o autobiografie, Maya povestind întâmplări din viața sa de la 3 până la 17 ani. Acțiunea e plasată în câteva state din sudul SUA, în perioada de dinaintea și în timpul celui de-al doilea război mondial. 

Foarte abordată este tema rasismului, Maya fiind afro-americană și suferind încă de la o vârstă fragedă de un complex de inferioritate din cauza asta. Apoi, relația absentă cu părinții, care îi trimit pe ea și pe fratele său, Bailey, să fie crescuți de bunica dinspre tată. Toate întămplările prin care trece îi modelează caracterul și o ajută să își definească identitatea, transformând-o dintr-o copilă neajutorată într-o femeie puternică. 

Deși e ușor tristă și emoționantă, nu îți trezește deloc mila, ci admirația.  

Plus, e superb scrisă, merită citită fie și doar să vă îmbogățiți vocabularul! Din păcate nu știu să fi fost tradusă în română, dar o găsiți aici în engleză

Serios, o recomand din toată inima și aștept să îmi spuneți părerile voastre! <3

Vă las cu câteva citate pe care mi le-am notat pe parcursul lecturii:

“All knowledge is spendable currency, depending on the market.”

"[...] since they didn't have to be feared, neither did they have to be considered."

"I reasoned that I had given up some youth for knowledge, but my gain was more valuable than the loss."

"The unsaid words pushed roughly against the thoughts that we had no craft to verbalize, and crowded the room to uneasiness."

"See, you don't have to think about doing the right thing. If you're for the right thing, then you do it without thinking."