'Indragostita de un masai' de Corinne Hofmann

Cand am auzit pentru prima oara de cartea asta, acum cativa ani, am trantit-o direct in categoria 'eu-nu-citesc-siroposenii-de-astea', pana de curand, cand am aflat ca povestea e, de fapt, .. reala. Si cum imi plac cartile bazate pe evenimente reale, am decis sa-i dau o sansa.

Evenimentele incep in anul 1986, iar cartea contine, practic, memoriile autoarei despre experienta traita in Africa timp de.. ~4ani.

Din cate am inteles, cartea de fata este prima carte scrisa vreodata de Corinne Hofmann, iar acest lucru se cam vede. Nu sunt critic literar sa judec obiectiv talentele scriitoricesti ale autoarei, insa, cumva, se simte lipsa de experienta. Frazele sunt in mare parte simple, fara inflorituri, direct la subiect. Ceea ce nu e, neaparat, rau. E doar, cumva, diferit. Mi-a placut, in schimb, ca te captiveaza. Poate si din cauza ca aveam mereu in minte faptul ca povestea e adevarata. 

Nu stiu cat de mult a inflorit autoarea intamplarile, dar e o carte frumoasa. O carte despre o experienta de viata inedita. Nu oricine isi vinde tot si isi paraseste viata pentru a trai in Africa alaturi de un masai. Mai ales cand vorbim despre o elvetianca ce o ducea foarte bine si un masai al carui trai se invarte in jurul tribului si a supravietuirii de la o zi la alta.

Am judecat-o mult pe femeia asta, atat de-a lungul cartii, cat si dupa. Ce om intreg la cap face ce a facut ea?  Schimba cateva vorbe si priviri cu masaiul asta (pe cand ea era in excursie cu prietenul sau in Africa) si deja, gata, paraseste si prieten si familie si avere, tot, tot, tot, ca sa traisca intr-o coliba, sa se imbolnaveasca de malarie si hepatita si sa indure lipsa de apa si de mancare, mizeria. Nu doar atat, dar si diferentele enorme intre ea si masaiul respectiv, de care se va desparti in final, din cauza crizelor lui de gelozie (la care ea nu mi s-a parut ca ar fi raspuns in mod matur). A, da, ii face si o fetita, pe care o duce cu ea in Elvetia.

Insa, pe de alta parte.. ce om are curajul sa faca ce a facut ea? Din punctul asta de vedere.. jos palaria. 

Eu am vizionat si ecranizarea, care e, poate, mai usor de digerat decat cartea, fiind un fel de rezumat (unele secvente din carte sunt comprimate intr-una singura in film). 

'Masako, printesa samurailor' de Jocelyne Godard


Pornind de la personaje si evenimente reale, autoarea Jocelyne Godard prezinta viata lui Masako, sotia primului shogun al Japoniei.

Ambitioasa si manata de iubirea pentru Yoritomo Minamoto, exilat pe insula Izu, la 16 ani Masako refuza casatoria impusa de tatal sau si fuge de acasa pentru a-si elibera alesul si a se casatori cu el. Odata fapta consumata, telul lor principal devine razbunarea, inlaturarea clanului Taira de la putere si instituirea shogunatului, cu Yoritomo in frunte. 

Femeie puternica, Masako nu se lasa infranta de tradarile intre membrii familiei Minamoto, de concubinele numeroase ale sotului sau sau de intrigile tesute de rauvoitori. Ba mai mult, isi petrece mare parte din timp in randul samurailor, incurajandu-i si antrenandu-se alaturi de ei, devenind mai indragita in randul acestora chiar si decat sotul sau. 

Per total, povestea e interesanta si destul de captivanta, insa m-au dezamagit unele aspecte: ..egalitatea cu care trateaza intamplari de importante diferite, descrieri ..ieftine ale unor scene amoroase, rapiditatea cu care trece peste ultimele pagini, desi in rest dedica randuri inutile unor evenimente neesentiale. In plus, parca nu reuseste sa ma transpuna in trairile personajului. 

Masako seamana leit cu Scarlett O'Hara a lui Margaret Mitchell, fire la fel de puternica si manata numai de ambitiile sale personale, trecand peste orice obstacol (inclusiv moartea copiilor) cu sange rece pentru a-si atinge scopurile. Yoritomo, in schimb, mi s-a parut putin.. pampalau. Supus deciziilor sotiei sale (desi nu rateaza prima ocazie sa viziteze curtezane) si intrecut in lupta si strategii de razboi de fratele sau, Yoritomo nu pare sa exceleze cu nimic. Ironic, avand in vedere ca Masako isi dedica intreaga viata incercand sa ii asigure tronul de shogun lui si copiilor lor si privindu-l mereu ca pe un zeu, desi e constienta ca ii este mult superioara in toate privintele. Exemplul perfect de 'in spatele oricarui barbat de succes, se afla o femeie'. Atat doar ca Masako nu se sfieste sa iasa din umbra. 

Finalul e trist, insa autoarea trece atat de repede peste el, incat nici nu apuci sa iti para rau. Dupa apogeul puterii, urmeaza, evident, declinul. Dar va las pe voi sa aflati cum se sfarseste povestea clanului Minamoto.  


6.5/10

'Marile Sperante' de Charles Dickens

Trebuie sa recunosc, m-am chinuit 2 ani de zile sa termin cartea asta. O incepeam, o lasam deoparte si apoi incercam iar sa ii dau de capat. Dostoievski in engleza a fost 'bucata de tort' pe langa Dickens. 

Povestea in sine e interesanta, iar dupa un curs destul de lent si, pe alocuri, anevoios de citit, actiunea se precipita spre ultimele pagini. 

Micul Pip, un orfan sarac ce locuieste cu sora sa si sotul acesteia, ajuta un evadat (Abel Magwitch), aducandu-i putina mancare. Mai apoi, este luat 'in primire' de domnisoara Havisham, o femeie extrem de bogata si extrem de ranita in dragoste. Aici o cunoaste pe Estella, fiica adoptiva a domnisoarei Havisham, si se indragosteste de ea. Insa Havisham are alte planuri pentru tanara fata: doreste ca prin ea sa se razbune asupra barbatilor, educand-o ca atare. 

Prin vizitele la domnisoara Havisham, Pip cunoaste lumea bogata a societatii engleze si i se face rusine de conditia sa, neconsiderandu-se demn de Estella. In sufletul sau incepe sa ia nastere visul de a deveni gentleman. 

Nu peste multa vreme, este informat ca urmeaza sa mosteneasca o avere consistenta, insa binefecatorul sau ramane necunoscut. Pip se muta la Londra, urmand sa primeasca o educatie adecvata unui viitor gentleman. Aici se imprieteneste cu Herbert si impreuna incearca sa desluseasca itele vietii si societatii londoneze. In sufletul sau, Estella ramane mereu prezenta, chiar daca nu sunt destinati a fi impreuna. Cartea urmareste indeaproape transformarile lui Pip, evolutia sa in functie de schimbarile ce apar in cursul vietii sale. 

SPOILER! In final, binefacatorul isi face aparitia, fiind nimeni altul decat Abel Magwitch, iar viata lui Pip ia o intorsatura neasteptata. 

Pentru cei rabdatori, recomand cartea cu caldura. Pentru mine insa, cred ca ar fi fost mai potrivita o ecranizare. Sau varianta tradusa in romana. :) O gasiti aici (in romana)

7/10

'The Element' de Ken Robinson

Pe Sir Ken Robinson l-am descoperit acum vreun an intr-o filmulet de pe TED Talks. Mi-a placut umorul lui si, mai ales, modul lui de a privi sistemul actual de invatamant si relatia cu creativitatea. 

Un an mai tarziu, urmarind un nou filmulet cu el, am dat peste ultima sa carte aparuta: 'The Element. How Finding Your Passion Changes Everything', scrisa in colaborare cu Lou Aronica. Fiind in cautare de raspunsuri existentiale, titlul m-a cucerit (autorul o facuse deja de la primul speech) si am cumparat-o aproape imediat.

Sir Ken Robinson aduce in discutie probleme de actualitate legate de sistemul de invatamant defectuos, care nu pune accent pe dezvoltarea personala a fiecarui individ, ci mai degraba pe o dezvoltare uniforma a tuturor tinerilor, in cadrul unor parametrii stabiliti, cu ierarhizarea  nepotrivita a materiilor.

De asemenea, evidentiaza importanta gasirii 'elementului', acel ceva care te face sa fii tu insuti, combinatia perfecta intre talent si pasiune. La care te gandesti mereu si pentru care munca nu e o corvoada, ci o placere. Autorul crede cu tarie ca fiecare dintre noi poate excela in ceva anume, insa multi nu au reusit inca sa isi gaseasca pasiunea si sa isi descopere talentul.

Cartea se bazeaza in mare parte pe exemple concrete de persoane /personalitati care au reusit, mai devreme sau mai tarziu, intr-un mod sau altul, sa isi gaseasca 'elementul'.

Eu am gasit-o foarte inspiring si amuzanta (am mai spus eu ca imi place umorul britanic). Nu va asteptati sa gasiti o lista concreta cu pasii pe care trebuie sa ii urmati pentru a va gasi 'elementul', pentru ca nu exista o astfel de reteta. Cartea de fata va da de gandit. Ideea e sa reflectati in liniste si sa trageti concluziile potrivite pentru voi.  

Pe mine m-a pus sincer pe ganduri :) O gasiti aici in engleza.

10/10

'The sequence goes something like this: I get it; I love it; I want it; Where is it?'

'Crima si Pedeapsa' de Fiodor Dostoievski

Desi obisnuiam sa ma feresc de Dostoievski tocmai pentru ca auzisem numai despre cat de dificile sunt romanele lui, cand am gasit 'Crima si Pedeapsa' la o reducere imbatabila, i-am dat o sansa. Si nu oricum, ci in engleza. 

Cand citesc intr-o alta limba decat romana mi-e greu sa savurez stilul de a scrie al autorului. Inteleg ideea principala, contextul, actiunea, personajele si mare parte din detalii, insa pierd farmecul personal al cartii. 

Despre 'Crima si Pedeapsa' pot sa va spun ca mi-a placut foarte mult si nu tin minte sa mi se fi parut atat de greoaie precum se spunea. Pe scurt, actiunea se concentreaza pe tanarul student Raskolnikov, care pune la cale uciderea unei batrane pentru a face rost de bani. Desi inainte de a infaptui actul Raskolnikov incearca sa se convinga ca scopul sau e perfect justificat si scuzabil, odata cu uciderea batranei acesta se imbolnaveste, devine macinat de ganduri, de remuscari, de propria constiinta, de teama de a fi prins dusa pana la obsesie si delir, doreste sa se confeseze si sa fie iertat. In persoana Soniei va gasi dragostea si iertarea cautata. 

E un roman psihologic, autorul urmareste atent evolutia lui Raskolnikov si suferinta prin care trece acesta. Descrierile sunt geniale, pe mine au reusit sa ma faca sa empatizez cu personajul. Sincera sa fiu, sunt chiar nerabdatoare sa pun mana si pe alte volume de-ale lui Dostoievski. Poate chiar sa recitesc 'Crima si Pedeapsa', de data asta in romana. 

10/10. O recomand cu caldura. O gasiti aici (in romana)

P.S. Poate ma lamureste cineva de ce ii scriu englezii numele cu 'y' ('Fyodor Dostoyevsky')? 

'Pe Aripile Vantului' de Margaret Mitchell


'E si maine o zi!', celebra replica a faimoasei Scarlett, personajul principal. 

Sunt sigura ca ati auzi de cartea autoarei Margaret Mitchell, 'Pe Aripile Vantului' si de a ei Scarlett O'Hara. Are si ecranizare, cu Clark Gable si Vivien Leigh.

Evenimentele au loc in America (mai exact in Georgia si Atlanta) in perioada Razboiului Civil, in secolul XIX. Actiunea debuteaza inainte de razboi si ne prezinta viata din Sudul American, concentrandu-se pe familia O'Hara, posesorii unei plantatii.  

Scarlett este fiica cea mai mare si, desi nu este frumoasa, stie sa se faca irezistibila in fata barbatilor, acaparand mereu atentia lor la petreceri. Cand afla ca Ashley, barbatul care o intriga cel mai mult, se casatoreste cu o alta fata, Melanie, ii declara dragostea insa acesta o refuza. Scarlett isi iese din minti fara sa stie ca are spectator: Rhett Butler, un om cu o reputatie dubioasa, care va figura adesea in viata lui Scarlett din acel moment.

Ca sa se razbune, Scarlett se marita cu fratele Melaniei, Charles, insa la scurt timp acesta pleaca la razboi si moare.

Ulterior, Scarlett va incepe sa isi conduca singura afacerile cu maini de fier. Va avea insa nevoie de bani pentru a-si plati impozitele uriase din perioada de razboi, asa ca va apela la orice e nevoie pentru a reusi sa faca rost de bani - inclusiv sa fure logodnicul surorii sale. 

Finalul este trist, insa lasa o raza de speranta pentru indreptarea lucrurilor. Desi se ghideaza dupa principiul machiavelic 'Scopul scuza mijloacele', Scarlett este si o fire optimista care reuseste sa isi readune fortele si sa mearga mai departe dupa fiecare lovitura grea.

E un roman de dragoste si de evolutie a personajului. Totodata, zugraveste atent atmosfera din timpul razboiului si a perioadei respective in America. 

Exista si o continuare intitulata 'Scarlett', de Alexandra Ripley, insa am inteles ca nu se ridica nici pe jumatate la nivelul talentului lui Margaret Mitchell, asa ca am preferat sa nu imi pierd timpul cu ea. 

Mie mi-a placut mult, sper sa va placa si voua! :)

9/10

'Cheia Gaudi' de Esteban Martin & Andreu Carranza

Realizata ca sute de alte romane dupa 'reteta' de succes a lui Dan Brown, 'Cheia Gaudi' se diferentiaza prin subiectul si 'backgroundul' abordat: Barcelona lui Gaudi. 

Confruntari intre societati secrete, mistere, suspans, profetii, crime si asasini, oameni obisnuiti ce incearca sa rezolve enigme, actiune ce te tine cu sufletul la gura pagina de pagina. Tipic si nimic special pana acum.

Ce e interesant si mi-a placut mult la cartea da fata e intrepatrunderea 'retetei' cu simbolurile celebrului arhitect catalan Antoni Gaudi. Dupa cum probabil stiti (sau dati rapid cateva cautari pe net), Barcelona e presarata de creatii arhitecturale ale faimosului geniu (nu se poate sa nu fi auzit macar de Sagrada Familia). 

Rezolvarea misterelor din 'Cheia Gaudi' se rezuma la deslusirea corecta a simbolurilor arhitecturii gaudiene, ceea ce te poarta (macar prin imaginatie) printre micile detalii are constructiilor lui Gaudi. Totul pe fundalul frumoasei Barcelone. 

Daca va place literatura de acest gen, sigur va va placea si 'Cheia Gaudi'. Eu ii dau 8/10.

'Emma' de Jane Austen

Ca tot veni vorba de Jane Austen in articolul anterior, hai sa va spun cateva cuvinte si despre 'Emma'. 

Desi e rost de o idila pana la urma si aici, de data aceasta nu e nucleul principal al povestii. Actiunea (tot Anglia si tot secolul XIX) se concentreaza pe Emma Woodhouse, o tanara frumoasa si inteligenta, dar rasfatata si increzuta. Singurul sau prieten adevarat si totodata critic este vecinul sau, George Knightley. 

Emma nu este in esenta o persoana rea, dar isi supraestimeaza talentul de a-si cupla prietenii si ajunge sa o dea in bara in tentativa de a-si marita prietena, pe Harriet, cu vicarul, Mr. Elton. Iar Harriet se va indragosti de acelasi barbat pe care il adora si Emma. Rasturnari de situatie, atmosfera epocii si gentlemani englezi - ca sa rezum esenta intamplarilor. Dar mai ales evolutia Emmei, care ajunge sa se cunoasca mai bine pe sine si sa se aprecieze intr-un mod mai realist.

Nu la fel de frumoasa ca "Mandrie si Prejudecata', dar te prinde :)

8/10. O gasiti aici in format tiparit.

'Mandrie si Prejudecata' de Jane Austen

Sunt sigura ca ati auzit de 'Mandrie si Prejudecata'! S-au facut si o gramada de ecranizari dupa cartea asta (eu am vazut-o pe cea din 2005, cu Keira Knightley). 

Actiunea are loc prin secolul XIX in Anglia si se concentreaza pe tanara Elizabeth Bennet, una dintre fiicele unui gentleman englez. 

Firul epic este simplu si putin previzibil. Pe scurt, se poate rezuma la o poveste de dragoste, intre Elizabeth si Mr. Darcy. Evolutia relatiei lor e presarata cu moralitatea, educatia si manierele secolului respectiv, cu importanta titlurilor nobiliare si relatiile intre persoane aflate la acelasi nivel (social si financiar) si, mai ales, atmosfera provinciei engleze intr-o perioada a gentlemenilor.

Personajul tinerei este urmarit indeaproape: o tinara inteligenta si atractiva, care tinde sa isi formeze opinii pripite despre noii cunoscuti si sa aiba prejudecati. De partea cealalta, Mr. Darcy, aflat intr-o clasa sociala superioara Elizabethei, trebuie sa isi invinga mandria pentru a putea fi impreuna.

Finalul e evident, dar cartea merita citita pentru poveste in sine. E una dintre preferatele mele :)

10/10. O gasiti aici.

Seria 'Piatra Luminii' de Christian Jacq

Daca tot am vorbit de Egiptul Antic in articolul anterior, mai am o recomandare pentru voi: seria 'Piatra Luminii' de Christian Jacq. Seria cuprinde 4 volume: 'Nefer cel Tacut', 'Femeia Inteleapta', 'Paneb cel Zelos' si 'Locasul Adevarului'.

Actiunea debuteaza in perioada lui Ramses cel Mare si urmareste povestea unui satuc izolat din apropiere de Teba, numit Locasul Adevarului. Satul are propriile legi si se afla sub protectia faraonului, deoarece aici traiesc cei mai buni artizani din intregul Egipt si ei sunt cei care se ocupa cu construirea si decorarea templelor si mormintelor din Valea Regilor. Accesul in sat se face foarte greu, insa la fel de usor esti dat afara daca incalci legile. 

Misterul creat in jurul satului trezeste curiozitatea multora si personaje periculoase incearca sa afle secretele atat de bine pazite ale artizanilor, dintre care cel mai aprig dintre ei va fi un anume Mehy, functionar in Teba. 

Intre timp, faraonul Ramses cel Mare moare, iar soarta satului devine tot mai incerta. In sat se afla un tradator care incearca sa puna mana pe 'Piatra Luminii', unul dintre cele mai mari secrete pastrate de artizani. Pe plan politic, apar lupte de putere intre urmasii lui Ramses, intrigi tesute de Mehy si sotia sa, crime si rasturnari de situatie. 

Misterele se elucideaza abia in ultimul volum care, ca timp pentru incheierea actiunii, marcheaza si inceputul domniei lui Ramses al III-lea. 

Mi-a placut descrierea vietii in timpul Egiptului Antic, mi-a placut firul epic si suspansul in care te tine pagina cu pagina, mi-au placut personajele si faptul ca le contureaza atent, astfel incat ajungi sa le cunosti si sa le intelegi. 

9/10. Ce vreti, am o slabiciune pentru povestile din perioade antice :) 

'Nefer cel Tacut' (vol. I), 'Femeia Inteleapta' (vol. II), 'Paneb cel Zelos' (vol. III) si 'Locasul Adevarului' (vol. IV).